5S

Opgeruimd staat netjes | 5S geeft zicht op verspilling en variatie

Niet meer hoeven zoeken naar de laatste versie van een document of naar materialen en hulpmiddelen. Dat is het doel van 5S. Het is te realiseren door het toepassen van visualisatie en standaardisatie technieken. Per dag zijn we veel tijd kwijt met zoeken. Soms is deze verspilling zeer zichtbaar, maar vaak is deze wat dieper verborgen. Door de inzet van tijdstudies of werkplek audits worden deze verspillingen duidelijk zichtbaar. Lean 5S wordt vaak als een van de eerste stappen in een verbetertraject ingezet omdat de verbeteringen vaak relatief makkelijk zijn door te voeren en enthousiasme opwekken bij medewerkers.

Hamsteren!

Of het nou gereedschap betreft, een buffervoorraadje, wat handige hulpmiddelen, of niet direct relevante mails in de inbox. Wij verzamelen veel spullen die wij ‘ooit nog eens nodig zouden kunnen hebben’. Maar laten wij eerlijk zijn, hoe vaak hebben wij deze dingen nou echt nodig? Lean 5S is een krachtige manier om orde op zaken te stellen en dit bovendien te handhaven.

Operational-excellence-proces-begeleiden

Voor alles een plek en alles op zijn plek

5S zorgt ervoor dat alle overbodige gereedschappen, voorraden, hulpmiddelen, informatie en machines zijn verwijderd en dat alles wat overblijft een vastgestelde en visueel aangegeven plaats heeft. Door een dergelijke werkomgeving strikt te handhaven kan men al snel met één oogopslag zien of de processen effectief en efficiënt verlopen.

De Lean 5S aanpak kent de volgende fasen:

  • Sorteren: inventariseren van alle (hulp)middelen en informatie per afdeling, alle zaken die niet op de afdeling thuishoren verwijderen
  • Simplificeren: overgebleven middelen slim inrichten en een vaste plek geven
  • Schoonmaken: schoonmaakactie per afdeling
  • Standaardiseren: ontwikkelen van en werken volgens standaardprocedures
  • Stimuleren: zelfdiscipline om de nieuwe situatie te handhaven

Hoe kan Accent Organisatie Advies helpen?

5s

Klik voor vergroting

Onze adviseurs hebben veel ervaring met het invoeren van Lean 5S trajecten en doen dit regelmatig als onderdeel van een groter Lean implementatie traject. Ook kunnen wij een Lean 5S in-company training geven waarbij uw medewerkers in staat worden gesteld om 5S zelf uit te voeren.