Tijdstudies 

Verhoog de efficiency van uw organisatie met harde data

Wat het management denkt dat er gebeurt, is vaak heel anders dan wat er in de werkelijkheid gebeurt. Onze adviseurs hebben veel ervaring met complexe tijdstudies en normtijdonderzoeken in uiteenlopende sectoren. Met de harde data die daaruit voortvloeit kunt u de efficiency van uw organisatie verhogen. 

Inzicht door tijdstudies

Met tijdstudies weet u waar u aan toe bent en krijgt u antwoorden op vragen zoals:

 • Heeft u echt zicht op hoe efficiënt uw bedrijfsvoering is? 
 • Weet u waar de grootste verspillingen in uw processen zitten? 
 • Calculeert u met de juiste normtijden in uw kostprijscalculaties? 
 • Hoe objectiveert u de tijdsbesteding binnen uw bedrijf? Bent u wel met de juiste zaken bezig? 
 • Uw medewerkers zeggen dat de werkdruk te hoog is. Is dit inzichtelijk te maken en weten we de oorzaken van deze werkdruk? 
 • Wat is de omsteltijd van uw machines? 

Zomaar een paar vragen waar een tijdstudie het antwoord op kan geven, u veel geld kan besparen en misschien nog wel belangrijker: het klantresultaat kan helpen verbeteren. 

Besluiten op basis van feiten

Objectieve data uit een tijdstudie geeft u een schat aan informatie over verspillingen en verbeterpotentieel binnen uw organisatie. U kunt discussies feitelijk maken en besluiten nemen op basis van feiten en niet op een ‘onderbuikgevoel’. Er zijn verschillende type tijdstudie onderzoeken, waarvan de Multi Moment Opname en de Continue Tijdstudie (stopwatch methode) de belangrijkste zijn. De keuze is afhankelijk van het doel onderzoek dat nodig is. 

Accent Pro tijdstudie software

Wij hebben speciale tijdstudie software – Accent Pro – ontwikkeld om op een eenvoudige wijze betrouwbare data te verzamelen voor het bepalen van normtijden en werklastonderzoeken. Daarnaast biedt Accent Pro tijdstudie software ook de mogelijkheid om op een gestructureerde manier ‘verbeter-heatmaps’ te creëren en te inventariseren hoe uw medewerkers hun werkdag hebben ervaren en tegen welke obstakels ze zijn aangelopen. Met Accent Pro is het ook mogelijk om omsteltijden (SMED analyses) te verkorten en ‘hands on tool time’ (HOTT) op een gemakkelijke wijze te bepalen. 

Ervaring met tijdstudies

De adviseurs van Accent Advies hebben veel ervaring met de opzet en begeleiding van complexe tijdstudies en normtijdonderzoeken in uiteenlopende sectoren. Van de administratieve dienstverlening en de zorg tot de industrie. Een paar voorbeelden van tijdstudies en normtijdonderzoeken die wij hebben uitgevoerd:  

 • Normering van administratieve en juridische processen bij een semi-overheidsinstelling 
 • Werklastmeting in een ziekenhuis op 28 verpleegafdelingen 
 • Doorlichten van de administratieve processen op 24 poliklinieken 
 • Normtijdmodel opzetten en vullen ten behoeve van een productinnovatie in de installatie-industrie 
 • Doorlichten van een fabriek in de procesindustrie op verspillingen 
 • Verbeterpotentieel in kaart brengen ten behoeve van de financiering van een bedrijfsovername 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze tijdstudies? Neem contact op met Sander Boelen. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden voor uw organisatie.
Maak een afspraak