Lean Visueel Management met moderne technieken

In een fabriek, waar gespecialiseerde technische oliën gemaakt worden, is gebruik gemaakt van communicatietechnologie om de communicatie tussen het laboratorium en de productie een stuk efficiënter te maken. In deze fabriek is de communicatie tussen het laboratorium, waar de kwaliteitscontrole plaats vindt, en de productie erg belangrijk.

De uitkomst van de kwaliteitscontrole bepaalt andere of er nog aanvullende productiestappen nodig zijn en in welke volgorde er verpakt kan worden. In de oude situatie werd er veel heen en weer gelopen en gebeld tussen productie en het laboratorium om te horen of een batch al goedgekeurd was. Dit hield zowel de productiemedewerkers als de laboranten onnodig van hun werk.

De oplossing was een bord op het lab, waar per productie-tank, visueel aangegeven wordt:

  • wanneer een monster gebracht is door productie
  • de prioriteit voor productie
  • tijdstip waarop het lab goedkeuring verwacht te kunnen geven afhankelijk van de drukte op het lab en de doorlooptijd van de meting
  • en natuurlijk de uiteindelijke uitslag (monster goedgekeurd = groene magneet).

Uitdaging was nog hoe deze informatie op het lab kon worden gedeeld met de verschillende productie-afdelingen, omdat deze gedeeltelijk ook in een ander gebouw zitten. De oplossing is hier gevonden in een webcam. Hierdoor is het lab bord te zien op elke computer en op de productievloer zijn beeldschermen opgehangen waar de informatie real-time en voor iedereen zichtbaar is.

Meer weten?

Een eenvoudig en doeltreffend voorbeeld van Visueel Management waarbij creatief gebruik gemaakt wordt van de technieken van vandaag de dag. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met Sander Boelen op.
Maak een afspraak